Snídaně na cestách aneb kde jsme našli tu nejlepší ve Španělsku

Ráno. Na cestách je vždy úžasné, ať jste kdekoli. Je příslibem nových zážitků, nových dobrodružství, nových poznání. Na cestách člověk velmi často vstává s úsměvem a lehkých šimráním v břiše, co nového a neobvyklého ho ten den čeká.

Navíc často vypadnete ze zaběhaných kolejí dennodenního koloběhu a stereotypu a mnohdy si rána na cestách užíváte o to víc, že se vaší hlavě a myšlenkám odlehčí. Takže jsou rána na cestách o poznání veselejší, radostnější a prostě víc odvázanější. Zkrátka se od rána usmíváte a jste plní energie.

Každý z nás má ráno své rituály

A ty k němu patří ať je kdekoli na světě. Ať už je to ranní sprcha, ranní čtení nebo cvičení. A mezi ty naše, které si každý den užíváme (a na cestách o to víc), je snídaně. Snídaně je vždy něco, co na našich cestách milujeme. Důvod je prostý. Podle snídaně často poznáte, jak místní lidé začínají den, co mají rádi a na čem jim při jídle záleží. Když cestujeme kamkoli, většinou nám to vychází tak, že minimálně ve třetině ubytovacích zařízení máme zahrnutou právě i snídani. Po zbytek cesty chodíme každý den do místních zařízení ať už jsou to kavárny, hospůdky, pouliční stánky nebo restaurace.

A zkušenosti se snídaněmi v rozličných koutech světa jsou různé.

V New Yorku jsme po pár dnech byli plní cukru. Přišlo nám, že cukr ke snídani byl snad všude (tedy pokud jsme nechtěli rovnou snídat hamburger). Sladké jogurty a různobarevné corn flakes, bílé tousty s marmeládou (nebo ještě líp s burákovým máslem) nebo sice skvělé, ale hodně sladké vafle. Přišlo nám, že i mléko je tu sladké. Ani se nedivím, že mají Američani někdy pár kil navíc.

Kostarika nás naopak překvapila, jak hutná a sytá je typická kostarická snídaně. Gallo pinto – rýže a fazole, k tomu párek a vejce, doplněné někdy slaninou, nesmí chybět smažený banán a bílý toust. Vše teplé a hooodně mastné. Po snídani jsme někdy měli pocit, že už celý den opravdu jíst nemusíme. Na druhou stranu jsme měli energie na rozdávání.

V Indonésii jsem si po ránu užívala palačinky se spoustou ovoce. Banány, mango, melouny, vše neuvěřitelně krásně dozrálé a slaďoučké a po ránu hodně osvěžující. Tedy pokud jsme zrovna necestovali přes noc busem nebo autem, to jsme si museli vystačit se sušenkami z benzinky. Na benzince v Indonésii totiž zapomeňte na nějaké bagety nebo balené toasty.

snidane na cestach 8

Při naší poslední cestě Španělskem jsme byli ze snídaní zpočátku ale mírně zklamaní. Ne, že bychom čekali něco zcela odlišného od naší české snídaně, ale přece jen je Španělsko domovem lánů pomerančovníků, melounů a dalšího ovoce. O zelenině jako jsou rajčata nebo papriky nemluvě. Překvapivě pokud si neobjednáte ke snídani salát nebo si nezaběhnete do supermarketu pro ovoce, na talíři je nepotkáte.

Tak jsme zkoušeli.

Ve vesničce Tossa de Mar jsme hledali otevřenou kavárnu kolem deváté hodiny ráno velmi dlouho. Paradoxně ráno se ve Španělsku nepracuje tak brzo jako u nás, takže když se procházíte městečkem, opravdu vám často nezbývá nic jiného než supermarket. Některé kavárny otevírají až po dvanácté hodině. Nakonec jsme ji našli. Jediné, co bylo na výběr, byly vafle. S čokoládou, marmeládou, cukrem. Byly výborné. Ale snídat je každý den by asi nebylo úplně to pravé ořechové.

V městečku Nerja v Andalusii jsme měli možnost snídaně přímo v domě, kde jsme byli ubytovaní. Popravdě nic moc, spíš nic než něco. Jedna opečená houska, malinkaté máslo a mistička džemu. K tomu černá káva a čaj oboje možné zatraktivnit mlékem. A tak jsme zkusili jednou a pak chodili snídat dolů k pláži.

Ale pak jsme narazili na poklad

Kde jsme ale narazili na hotový poklad, byla kupodivu Barcelona. Bydleli jsme přímo v postranní uličce na La Rambla (takový český Václavák) a o kavárny se snídaněmi (včetně Starbucks) tu nebyla nouze. Ale my jsme našli něco úplně extra. Nejlepší snídani v Barceloně a vlastně ve Španělsku vůbec!

snidane na cestach 2

Tržiště Mercat de la Boqueria nás okouzlilo

A to na velkém tržišti Mercat de la Boqueria přímo vedle La Rambla v centru Barcelony. Tržnice je nádherná, zastřešená a plná malých stánků. Jedná se o jednu z nejstarších tržnic v Barceloně vůbec a má být opravdu na co pyšná. Najdete tu moře pokladů – nejrůznější suroviny, čerstvé ovoce, koření, ryby a jiné mořské potvory, spoustu jídla a pití, sušené šunky, sýry, vejce, maso, čokolády, sladkosti až po nejrůznější druhy zeleniny. Některé stánky fungují v podstatě jako malé hospůdky, lidé okolo nich sedí namačkaní na barových stoličkách a objednávají jednu dobrotu za druhou – nejčastěji nejrůznější druhy tapas, ale i sladké muffiny až po obložené housky. A ti na druhé straně nestačí kmitat.

Takže jsme se na snídani pořádně rozšoupli. Džusíky z čerstvého ovoce (nejlepší kombinace kiwi a ananas nebo ananas a kokos) za jedno Euro, křupavoučké bagety se sušenou šunkou a k tomu něco sladkého jako třešničku na závěr. Obrovská snídaně pro dva za 10 Euro překonala všechny španělské restaurace.

snidane na cestach 3

Experimenty se vyplatí

Naše doporučení pro vaše cesty. Nebojte se zkoušet hledat i tam, kam běžně nejste zvyklí chodit. Jasně, mohli jsme jít do Starbucks jako v Praze na Václaváku, ale moc nového bychom nezažili. Takže experimentujte na svých cestách i v jídle. Stojí to za to!

 

Michala a Tomáš

M&T. Michala & Tomáš. Jsme vášnivý (nejen) cestovatelský pár.

Milujeme cestování podle svých představ. Svobodně, bez omezení a s radostí. Pomáháme lidem překonat strach a vydat se na cesty svých snů.

Jedním takovým splněným snem bylo téměř měsíční putování Indonésií>>

Protože už máme procestováno hodně zemí, sdílíme s ostatními naše zkušenosti a pomáháme jim naplánovat a zařídit vysněnou dovolenou bez cestovky, na vlastní pěst. Jednoduše, levně, beze strachu a s úsměvem na rtech. Proto jsme pro vás připravili praktický návod, jak na to >>

Náš příběh si přečtěte zde >>

PS: a inspiraci a čtení pro holky najdete na blogu o kráse, který pro vás s radostí píšu, Michala.

Komentáře